Otvaranje izložbe SRPSKI SELFIE umetnika Nenada Rackovića i Borisa Burića



  Sinoć (14. Januar) je u galeriji doma Omladine otvorena izložba SRPSKI SELFIE, zajednički projekat umetnika Nenada Rackovića i Borisa Burića.
  Ispred doma Omladine se već u 19 časova okupio veliki broj posetilaca iza kojih je sijalo jarko crveno svetlo koje je zaintrigiralo i slučajne prolaznike.
  Svaki put kada bi se ulazna vrata otvorila, glasna muzika koja je dopirala iz unutrašnjosti bi obuzela i javni prostor ulice.

  Centralno mesto u galeriji je zauzela fotografija koja po rečima umetnika Borisa Burića predstavlja ‘sudar svetova- Nenada Rackovića i Arkana’ jednog naspram drugog postavljeni tako da umetnički rad postaje ‘rebus’ koji bi trebalo da reše sami posmatrači. 
 (Fotografija 1 ‘Sudar svetova’)



(Fotografija 1 ‘Sudar svetova’)


   Ovaj rad je privukao najviše pažnje, cele večeri su se ispred njega smenjivale grupe posetilaca pokušavajući da dešifruju sve zagonetke prostorne kompozicije.

  Pažljivo zagledajući fotografiju, možemo da vidimo odraze umetnika (Rackovića i Burića koji fotografiše) na sjajnim površinama spomenika, dok se na okolnim zidovima i sami ogledamo u umetničkim delima koje kao osnovu umesto platna ili papira imaju ogledalo, medijum koji je po rečima Rackovića odličan pošto su ‘Njegovi radovi neprocenjivi i moraju da budu na trajnijim materijalima od papira, kako se ne bi raspali.’ (Fotografija 2 - Ogledala)



 (Fotografija 2 - Ogledala)

  
    Nenad Džoni Racković je na ogledalima stvorio seriju kolaža i poruka koji deluju kao potpis ili prirodan nastavak njegove ličnosti, u šta se možete uveriti ukoliko ga upoznate i sa njim provedete bar nekoliko trenutaka.
  Na komentar posetioca da su radovi iskreni i proizišli iz njega, Racković je u svom stilu odgovorio da je ono što vidimo ‘ jedinstveni spoj kriminala, seksa i ubilačkog nasilja.’

  Glasna muzika je otežavala ‘small talk’ koji se inače odvija na otvaranjima izložbi, pošto je SRPSKI SELFIE događaj sa sa elementima hepeninga, koncerta, žurke, performansa, spektakla...  
(Fotografija 3, atmosfera)



     (Fotografija 3, atmosfera)



   Simbioza muzike, fotografije, dramatičnog osvetljenja, prostornih instalacija i unikatnih ličnosti dvojice umetnika je izazivala uzbuđenje i neizvesnost.
  Naziv događaja kao i ogledala na zidovima su prouzrokovala masovno fotografisanje sopstvenog odraza u radovima, pri čemu su posetioci stvarali simbiozu sebe i Rackovićeve umetnosti. (Fotografija 4, Srpski Selfie, radovi Nenada Rackovića)




(Fotografija 4, Srpski Selfie, radovi Nenada Rackovića)


    Prostorna instalacija Borisa Burića sa hlebom u koji je zaboden nož na kome piše Karl Jung je nastala nakon planova za ovaj događaj koji su trajali pet godina. Kao i fotografija pred grobom Arkana, instalacija sa hlebom takođe predstavlja jedan vid rebusa, ili put sačinjen od mrvica koji je postavljen pred posmatrače kao sistem poruka i šifri koje se nadovezuju jedna na drugu i vode nas do određenog   zaključka ili epiloga.(Fotografija 5, instalacija Borisa Burića)




(Fotografija 5, instalacija Borisa Burića)


    Mala prostorija sa leve strane od ulaza u galeriju je poslužila kao ‘bina’ za DJ-a. Ovaj prostor je bio osvetljen isključivo crvenom svetlošću, a vizuelnoj dramatičnosti skučene prostorije je doprinela instalacija- skulptura forme izobličenog kukastog krsta- drevnog simbola spiritualnosti ili prepoznatljivog obeležja nacista. (Fotografija 6, mesto za DJ-a)




(Fotografija 6, mesto za DJ-a)


     Na otvaranje događaja Srpski Selfi je došlo mnoštvo posetilaca iz sveta umetnosti poput kustosa i dobitnika ovogodišnje nagrade DIUS (Društvo istoričara umetnosti Srbije) za najbolju autorsku izložbu Miće Karića, umetnice Kristine Tice, umetnika Aleksandra Opačića- Profesora, umetnika Aleksandra Denića, kustoskinje Marije Radoš, muzičara i umetnika Daniela Kovača, umetnika Gorana Stojčetovića... Jednako velika gužva se formirala u galerijskom prostoru i na stepeništu ispred doma Omladine. (Fotografija 7, Nenad Racković potpisuje kataloge )





    (Fotografija 7, Nenad Racković potpisuje kataloge )

    
    Srpski Selfie je događaj koji je uspeo da okupi ljude različitih zanimanja, interesovanja, godišta i zajedno ih suoči sa radovima koji iniciraju razgovor, omogućavaju različita tumačenja gorućih ili zabranjenih tema u društvu i tako nas, bar za vreme boravka u galeriji doma Omladine prenose u prostor kakav nismo često u situaciji da doživimo u svakodnevnom životu.
 (Fotografija 8, Srpski Selfie)



    (Fotografija 8, Srpski Selfie)


    Izložbu SRPSKI SELFIE možete da pogledate u galeriji doma Omladine do 31. Januara, svakog dana osim nedelje, od 10 časova pre podne.


Autorka teksta: Milica Grbić

Comments

Popular Posts